9 Ekim 2009 Cuma

Semirsek

Heyrat(hayir) Semirsegi veya diger adi ile 40 Semirsegi
Aslinda bu hamur isi üc aylarda hayir icin cok büyük miktarlarda yapilir, kolu komsuya dagitilir.
Ayrica biri öldükten sonra 40. günü yapilarak yine fakir zengin cevredeki kolu komsu herkese dagitilarak hayir yapilir.
Bu cok sevdigim Semirsegi dünürüm Gülsüm hanimla beraberce bahcede yaptik. Gülsüm hanim yufkalari acti icledik, kestik ve yagda kizarttik. Serife hanimda dünürümün dünürü bize yardim etti kizartti. Sonrada hep beraber afiyetle salata ve cay esliginde yedik.
Onlarinda hic tanimadiklari ve cok hoslarina giden bu Semirsegi bloguma eklemek icin son anda da olsa fotograflayip, tarifini yazdim ve sizlerle paylasiyorum.

Hamurun Malzemeleri:
1 kg Un
1 Maya
1 yemek kasigi Tuz
aldigi kadar un

Icinin Malzemeleri:
1 su bardagi Pirinc
1,5 yemek kasigi tereyagi
1,5 bardak sicak su
500 gr az yagli Kiyma
4-5 Sogan
1 demet Maydanoz
Tuz, Karabiber, Kirmizibiber
Kizartmak icin 750 ml Aycicegiyagi

Yapilisi:
Tereyagi tencerede ocagin üzerinde eritilir. Icine yikanmis ve süzülmüs pirinc alinarak 3-4 dakika kavrulur. 1,5 bardak kaynamis su ve tuz ilave edilerek pilav pisirilir. Dinlenmeye birakilir.
Kiyma bir büyük tavaya alinarak kavrulur. Kendi suyunu birakipta tekrar suyunu cekince icine ince kiyilmis soganlar ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Soganlar solunca icne tuz, karbiber, kirmizibiber eklenerek karistirilir. Kiyilmis maydanoz ilave edilir.
Pilav ve kiyma birbirine harmanlanarak karistirilir ve hafif sogumaya birakilir.
Un, tuz, maya ve su ile yufka hamuru yogrulur ve mayalanmaya birakilir.
Mayalanan hamurdan yaklasik 16 yumak yapilir. 1. yumak yufka gibi acilir ve baska bir hamur tahtasina veya masaya serilir. Üzerine 8-10 cm ara ile bir dolu kasik kiymali pilav harci sira ile konulur. Ikinci yufkada acilip bu 1. yufkanin üzerine örtülür. Hamur ruleti ile karelere ve yuvarlak yerleri ücgenlere kesilir. ( bicakla kesilmek ictendindiginde kenarlari yapisamadigindan, tencere kapagi kenari veya bir ince tabak kenari ilede kesile bilinir. önemli olan kesilirken iki tarafinda bir birine yapismasidir)
Temiz bir hamur bezi serilerek tüm yapilan bu hamurlar bezin üzerinde üst üste konulmayacak sekilde biriktirilir veya bir kisi hemen yagi büyük bir tavaya veya fritöze alarak kizartmaya baslayabilir.
Tüm hamur yumaklari bu sekilde iki kat yufka ve arasi iclenerek hazirlanir ve kesilir. Yagda hafif pembe renkte kizartilir.
Yaninda salata ve ve cayla nefis bir ikramlik olur.

Afiyet Olsun ve Hayirlariniz Kabul olsun insallah!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder