Bu nefis Kuşkonmaz Çorbası tarifimi arkadasim mintininmutfagi iftar ve sohur etkenligine yolluyorum.
Bu akşam iftara yaptığım ve çok beğendiğimiz nefis Kuşkonmaz Çorbasının tarifi.
Malzemeleri:
1 kavanoz beyaz Kuşkonmaz (330 gr)
1 y.k. Tereyağı
1,5 tepeleme yemek kaşığı Un
3 su bardağı Su
3 y.k Tavuk suyu(veya 1 Tavuk Bulyon)
1 kutu sıvı Kremşanty (200 ml)
Tuz, Karabiber
Maydanoz, Dereotu
Yapılışı:
Tencerede yağ eritilir, un ilave edilerek kavrulur. Un pembeleşmeye başlayınca soguk su eklenir ve el çırpacağı ile karıştırılır. Kavanozdan suyu süzülmüş kuşkonmazlar, kesilerek içine eklenir. Tavuk suyu, tuz ve karabiber eklenir. Bir iki taşım kaynatılır ve blendırla püre yapılır. Bir taşım daha kaynatılıp içine kremşanty eklenir ocaktan alınır. Karıştırılıp tabaklara servis yapılır ve üzerine maydanoz ve dereotu serpilir.
Afiyet Olsun!!
Kuşkonmaz Hakkında Bilgiler:
Kuşkonmaz en iyi besince zengin, kumlu ve gevşek topraklarda yetişir. Haziran-Temmuz ayları arasında yeşilimsi sarı renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Sulak, kumlu ve killi, kuvvetli topraklarda, ormanlık yerlerde yetişir. Gövdeleri dik, yeşil düzgün yüzlü ve yaygın dallıdır. Dallar dalcıklara ayrılmış olup, ince, yeşil renkli, 3-6 tanesi bir aradadır. Yapraklar küçük ve zarımsıdır. Çiçekler teker teker veya çift olarak yaprakların koltuğunda bulunur. Erkek çiçekler 6 parçalı ve parçalar çan şeklinde birleşmişlerdir. Meyveleri kırmızı veya siyah renklidir. Kuşkonmaz tohum veya pençeden üretilir. İlkbaharda ekilir. Tohum ekiminden ilk hasada kadar geçen süre dört yıldır. Bir kuşkonmaz tarlasından 20 yıl verim alınabilir.
Eğer bir kuşkonmaz bitkisi hasat edilmeyip doğal haline bırakılacak olursa 170 santimetreye kadar boylanır. Dalları kaplayan ince, iğnemsi yaprakların ardından küçük, sarımsı çiçekler açar; çiçekler daha sonra kırmızı etli meyvelere döner.

Kullanıldığı alan:
Kuşkonmaz A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür. Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.
Süs kuşkonmazları içinde en yaygınlarından biri olan tül kuşkonmazı tüy gibi incecik, hoş görünümlü yaprakları için yetiştirilen bir saksı bitkisidir. Bitkinin yaprakları çiçekçilikte buket hazırlamakta da kullanılır.
Kuskonmaz ciddi miktarda FOLIK ASIT icerir.
Not: Bilgiler ve Kuşkonmazin fotografi Net den alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder