9 Kasım 2011 Çarşamba

Kıbrıs Tatlısı ve Büzme Tatlısı

Bugün Kurban Bayraminin son günü, Allahım herkese her sene bu Bayram günlerini hayırlısı ile göstermek nasip etsin İNŞALLAH. Bu gün sizlere nefis tatlı tarifleri vereceğim. Enfes bir lezzete çıtır çıtır yaptıgım Büzme Tatlısı ve arkadşım Hayat Cafe'nin blogunda görüp tarifini aldığım nefis Kibris Tatlisi nın tariflerini veriyorum. Tariflerin ikiside bizler ve gelen misafirlerim çok beğendiler.

Kıbrıs Tatlısı
Malzemeler:
4 adet yumurta
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardagı galete unu
1 su bardağı kırılmış ceviz
1 su bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu

Kreması için:
500 ml süt
1 Paket Vanilyalı Pudink
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 kutu Schmand

Şerbeti için:
2 su bardağı su
1.5 su bardağı şeker
1 paket vanilya

Hazırlanışı:

Öncelikle şerbeti için suyu ve şekeri tencereye döküp kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Keki için oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
Diger malzemeleride sırasıyla ekledikten sonra yavaşça çırpmaya devam ediyoruz ve yağlanmış kare borcama döküyoruz.
Öceden ısıtılmış 170 derece fırında içine batırdığımız kürdan temiz çıkana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkartıkdan sonra ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbetini üzerine yavaşça döküyoruz.
Kreması için pudink paketi üzerinde yazıldığı gibi pişirilir. Ocakdan alındıktan 5 dakika sonra Schmand içine alınıp çırpılır.
Muhallebi tatlımızın üzerine eşit gelicek şekilde döküyoruz.
Tatlımızı dolaba kaldırıp soğumaya bırakıyoruz ve servis etmeden önce dilimleyip üzerine isteğe göre çekilmiş fıstık serpilerek ikram edilir.
Afiyet olsun.

Not: Evde kremşanti tozu olmadığından krema tarifini değiştirmek zorunda kaldım. Ve çok nefis oldu, Almanyadaki arkadaşlara böyle öneriyorum.

Büzme Tatlısı:
Malzemeleri:
1 Paket hazır Baklavalık Yufka
400 gr çekilmiş Ceviz
üzerine 250 gr Tereyağı

Şerbeti:
3 su bardağı Şeker
2,5 su bardağı Su

Yapılışı: İlk önce su ve şeker tencerede 10 dakika kaynatılarak, son beş dakikasında da limon suyu ilave edilerek hazırlanır. Hazır yufkanın biri masaya yayılır. diğerlerinin üzeri örtülür (kurumasın diye). Yufkanın uzun tarafına üç parmak içeriye cevizi çizgi gibi yayın. Bir ince oklavaya yufkayı sıkıca ama yufkayı yırtmadan sarın. Sonra oklava üzerinde iki elle ortaya doğru büzün ve dikatlice çekerek çıkarın ve yağlanmış tepsiye alın. Tüm yufkaları böylece hazırlayın. Tereyağını tavada iyice kızartın ve büzme yufkaların üzerine ornatılı olarak gezdirin. (Ben ilk yaptığımda 3-4 cm uzunluklara kestim, bu defa kesmeğe unutmuşum kesilmeden fırınladım ama fırından çıkınca keskin bir ince bıçakla kestim ve hiç de fark olmadı). İster fırınlamadan ister 170 derecede 20 dakika pişirdikten sonra fırından alıp soğuduktan sonra kesiniz.
Soğuyan büzmelerin üzerine sıcak ama kaynar olmayan şerbeti kaşık kaşık dökülür.
Bir saat kadar şerbetin çekmesi beklenip sonra ikram edilir.

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder