Canim Teyzemin ve Sule`nin ellerine saglik, izine gittigimde kuru dolmalik vermislerdi. Gecen misafirlerim geldiginde yapayim dedim harika oldular. Fotograf cekmek yine en son aklima geldiginden kirmizi kuru biber dolmalari cooktan bitmisti. Yinede sizler icin bu minicik oyulmus, patlican ve acur dolmalarindan bir tabak düzenlegip sunuyorum.
15 kuru dolmalikPatlican
15 kuru dolmalik Acur(kücük yesil olanlar acur, bunlara bizim oralarda tüylü acur da denilir, bu acur her yerde olmadigindan kendimi bu aciklamayi yapmak zorunda hissettim)
1 bardak Pirinc
250 gr Kiyam
2 Sogan
4 dis Sarmisak
istege göre Maydanoz, Nane
1 yemek kasigi Domates salcasi
1 yemek kasigi Biber salcasi
1 yemek kasigi Pulbiber
1 cay kasigi Karabiber
3 yemek kasigi Nar eksisi(sonra eklenecek)
Yapilisi:
Kaynamis suyun icine kuru dolmaliklar alinarak yumusayincaya kadar haslanir. Yumusayinca sicak sudan alinip soguk su ile yikanir. Suyu süzülüp bir tarafa alinir. Diger yandan soganlar ve sarmisaklar soyulup ince ince kiyilir. Istenirse maydanoz ve nanede ince kiyilarak birer yemek kasigi kullanila bilinir. Kiyamanin icine tüm baharatlar ve salcalar eklenerek yogrulur. Yikanmis pirinc de icine ilave ederek karistirilir. Sebzeler bu hazirlanan icle cok olmayacak sekilde doldurulur. Her iki dolma agiz agiza gecirilerek tencereye dizilir. Hepsi doldurulup tencereye dizilir. Üzerine dolma tasi veya bir tabak kapatilir.
Özel Dolma Tasim
Üzerine cikacak kadar su eklenir ve kaynamaya alinir, kaynayinca ocagin isisi azaltilir ve 30 dakika devam pisirilir sonra nar eksisi bir cay bardagi sicak su ile sulandirilip dolmanin üzerine aktarilir ve 15 dakika daha pisirilir ocaktan alinarak suyu süzülür ve sogumaya birakilir. Yaninda salata ve cacik yapilarak afiyetle yenir. Afiyet olsun!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder