Malzemeler:
10 dolmalik Patlican
10 dolmalik Acur(kücük yesil olanlar acur, bunlara bizim oralarda tüylü acur da denilir, bu acur her yerde olmadigindan kendimi bu aciklamayi yapmak zorunda hissettim)
4-5 kirmizi dolmalik Biber
4-5 Domates
1 bardak Pirinc
250 gr yagli Kiyma
2 Sogan
4 dis Sarmisak
istege göre Maydanoz,
1 yemek kasigi Domates salcasi
1 yemek kasigi Biber salcasi
1 yemek kasigi Pulbiber
1 cay kasigi Karabiber
yeterince Tuz
1 kahve fincani Koruk eksisi(sonra eklenecek)
( dolama ici artinca derin dondurucdaki yaparaklardan da bir iki sarilarak artan ic degerlendirildi)
Yapilisi:
Patlican, acur, biber oyulur ve icleri tuzlanir. Domatesler de oyulur ve icine tuz ve karabiber serpilir. Domataesin ici kücük kücük kesilerek dolama icine katilir. Diger yandan soganlar ve sarmisaklar soyulup ince ince kiyilir. Istenirse maydanoz ve nanede ince kiyilarak birer yemek kasigi kullanila bilinir. Kiyamanin icine tüm baharatlar, domatesici ve salcalar eklenerek yogrulur. Yikanmis pirinc de icine ilave ederek karistirilir. Sebzeler bu hazirlanan icle cok olmayacak sekilde doldurulur. Her iki dolma agiz agiza gecirilerek tencereye dizilir. Hepsi doldurulup tencereye dizilir.
Üzerine dolma tasi veya bir tabak kapatilir.
Üzerine cikacak kadar su eklenir ve kaynamaya alinir, kaynayinca ocagin isisi azaltilir ve 45 dakika devam pisirilir sonra koruk eksisi dolmanin üzerine aktarilir ve 15 dakika daha pisirilir ocaktan alinarak suyu süzülür ve sogumaya birakilir. Yaninda salata ve cacik yapilarak afiyetle yenir.
Afiyet olsun!!!
NOT:
Türkiye gezimin ilk fotograflari anneminkiziyim-maharetler blog sayfamdan bakanilirsiniz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder