23 Haziran 2009 Salı

Erik Tavasi



Bu lezzeti kacirmayin diyecegim ama bu yil zaten kacti sanirim.
Simdiden sonra erik bulmak imkansiz gibi de olsada, erik bulrusaniz muhakkak deneyin derim.
Bu Erik Tavasini aile dostlarimiz Hatice ve esi Yahya anlatmislardi Urfa-Birecikte teyzelerinde yemisler. Bende Haticeden tarifi aldim ve denemege karar verdim.
Haticede daha yapmamis, oda denigecegini belirtti.
Babalar günü icin yapmistim, kizlarim, damatla ve dünürlerim de cok begendiler.
Googleden de cok aradim ama bir Erik tavasi tarifine rastlamadim, lokantada yiyen ve begenen olmus ama tahminim yapipda yayinlayan olmamis, onun icin bir ilki gerceklestirdigimi saniyorum.
Denem istigenler icin iste tarif.
Malzemeleri:
1 kg Yesil Erik
1 kgr Kusbasi Kuzueti
Tuz, karabiber, kirmizi biber,
1 yemek kasigi Domates salcasi
1 yemek kasigi Biber salcasi(aslinda biber salcasi eklenmiyor ama cok da güzel oldu eklegince)
5-6 dis ezilmir Sarmisak
bir cay kasigi Kekik (tarifte kekik de yoktu ama tavsiye ederim)
Yarim bardak su vardi tarifte ama hic konmasada olur, cünkü tva agzi kapali psitiginden ve erik de suyunu biraktigindan ben daha kuru olmasini tercih ettim.

Yapilisi:
Erikler yikanir ve saplarindan ayiklanir. Firin tavasina et ve erikler ve diger tüm malzemeler eklenerek iyice bir karistirilir. Eger salcalariniz kati ise cok az su ile ezilir, yoksa suya gerek yok.Tüm malzemeler karistirilip tavanin agzi alamünyum kagitla kapatilir, benim tava cam kapakli oldugundan alamünyum kagida ihtiyacim olmadi.
200 dereceli firinda yaklasik 45 dakika agzi kapali son 15 dakikasida agzi acik olarak pisirilir. Sicak sicak Pide ekmek veya Pilavla servis yapilir.
Dikkat: Erikler cok sicak oldugundan agzinizi yakmamaya dikkat ediniz ve misafirlerinize eriklerin icinde cekirdekleri oldugunu da hatirlatmayi unutmayiniz. Erigin mayfos tadi ile et harika bir tad aliyor.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder