28 Ağustos 2011 Pazar

Yoğurtlu Kebap

Herkese Hayirli Ramazan Bayramlari Diliyorum!

İslamın nurlu güneşi kalbine dolsun,

makamın cennet hz. Muhammed komşun olsun,

günlerin mutluluk,

gönlün saadetle dolsun bayramın mubarek olsun.



Daha evel yayinladigim Kilis´de tatilde iken annemin yaptigi nefis Yogurtlu Kebabin tadi hala aklimdan cikmadan bende tirnak ekmeklerini evde yapip, bu nefis Yogurtlu kebap yemegini bu defa kiymali toplalra degilde kusbasi et ile yaptim, sonuc bunda da mükemmel güzeldi. Sizlere Bayram yemegi icin bir alternativ olur umuyorum!

Hatirliyorum Türkiyede bu yogurtlu kebabin üzerindeki et cok degisik olarak da sunulurdu(kiymali toplar, kusbasi kizartilarak veya kusbasi sis kebap olarak, bazilari kiyma kavurup üzerinede aliyor böylede denemek istegenler denege bilirler).

Ramazan Bayrami icin güzel bir secenek olacagini umuyorum.



Tirnak ekmekler Kilis Firinindaki gibi lezzetli olmadi ise de yinede Yogurtlu kebabim icin yeterli idi. Cünkü Kilis´de odun firinlarinda mis gibi pisirilir.

Tirnak ekmegi:

Malzemeleri:


500 gr Un

1 Maya

Tuz

(ayrica geleceg ben 1 yemek kasigi sivi yag ekliyecegim, cünkü ekmekler daha kolay cigneniyor)

Yapilisi:

un maya ve tuz bir kabda ilik su yardimi ile cok yumusak olarak yogrulur ve mayalanir.

Mayalanan hamurdan 4-5 yumak yapilir. Bir kaseye 2 yemek kasigi un ve üzerine 1 cay bardagi su eklenerek karistirilir ve yumaklar bu un bulamaci su ile islatilan elle 1 cm kalinliginda oval inceltilir. Sonrada parmaklarin ucu ile sekiller verilir. Bu sekillendirme ekmege tirnak ekmegi adini veriyor.

Sicak 225 derece isitilmis firinda 10 dakika pisirilir, firin acilarak tepsideki ekmege firca ile yine un bulamaci sürülür ve 5 dakika daha pisirilerek kizarmasi saglanir. Kizaran ekmekler firindan alinir ve sogutulur.

Sonra 2 cm kalinliginda dilimlere kesilir. Yogurtlu kebap yemegi icin 1 ekmek 1 kisi icin hesaplanir.



Yogurtlu Kebap

Malzemeler:


1 kg tirnak ekmek veya Pide

1,5 su bardagi et suyu

1 kg Yogurt

4-5 dis Sarmisak

500 gr kusbasi et

Tuz, Karabiber, pulbiber, kekik

1 yemek kasigi Tereyagi annem Sadeyag kullanir( Ayrani alinmis saf yag)

Maydanoz



Yapilis:

Bir tavaya kusbasi etler alinir ve agzi kapali olarak kisik atesde, kendi suyunu salip geri cekene kadar pisirilir. Sonra etin pisip pismedigi kontrol edilir, et yumusaksa pisimistir, ama dahah sert ise o zaman, yarim cay bardagi sicak su ilave edilerek yine agzi kapali olarak pisirilmeye devam edilir. Et suyunu cekince 1 yemek kasigi tereyagi, tuz, karabiber ve kekik ilave edilerek kavurulur. En sonda kirmizi biberi ilave edilir ve sicak olarak bir tarafta bekletilir.

Be esnada ekmekler 2-3 cm büyüklügünde baklava disi kesilir ve kayik bir tabaga dizilir. Sicak etsuyu üzerine kasik kasik aktarilir.

Digertaraftan sarimsaklar soyulup ezilir ve tuz ilave edilerek yogurtla karistirilir.

Bu sarimisakli yogurtta ekmeklerin üzerine yayilir.

Tavada kavrulan etler de ekmekli yogurdun üzerine pay edilir. Kiyilmis maydanoz ile süslüyerek hemen servise alinir.

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder