Ayse ( http://www.keskinlininmutfagi.blogcu.com// ) arkadasimin hazirladigi bu güzel etkenlige katilmaktan kivanc duyuyorum.
Sevgili keskinlininmutfagi arkadasima basarilar diliyorum, ayrica bende simdiden herkesin Kurban Bayramlarini Kutluyorum.
Gerebic Kilis de Bayramlarda yapilan harika bir kurabiyedir. Gerebic bir kac gün evel evlerde hazirlanip, koca firinci tepsilerine konularak mahalledeki firinlara pisirilmek icin yollanir, eve gelince pudra sekerlenip, koca tencerelere yerlestirilir. Bayram boyunca gelecek dost ve akrabalara ve misafirlere bu gerbicten ikram edilir.
Not: ANNEMDEN ALDIGIM ORJINAL TARIFI ve benim evde yaptigim normal malzemeleri tirnak isareti icinde veriyorum.
GEREBIC
Malzemeler:
5 kg irmik (1kg)
1 kg hakiki zeytinyagi (200 ml)
1 kg tereyagi (200 gr)
1 lt. sicak su (200 ml)
5 su bardagi un (1 su bardagi)
1 pack. kabartma tozu
Icine:
1 kg Ceviz ici (100 gr)
2 su bardagi seker (1 cay bardagi)
2 y.k. tarcin (1 cay kasigi)
üzerine pudra sekeri
Yapilisi:
Zeytin yagi isitilir icine tereyagi eklenir. Soguyunca yogurma kabina yag alinip, irmik, un, kabartma tozu ve sicak su ilave edilerek yogrulur( hamura gerekirse biraz daha fazla un eklenir). Hamurun üzeri kapatilip 1 saat dinlendirilir. Bu arada ceviz icleri havanda iri iri dövülür, icine seker ve tarcin ilave edilir. Hamurdan ceviz büyüklügünde parcalar alinip, parmakla ici oyulur ve oyuk yere 1 tatli kasigi ceviz ici doldurulur. Sonra bi acik yeri kapatilip, avuc icinde yuvarlanir ve Gerbic kalipina (agac oyma orjinal gerebic kalibi) bastirilip sekillendirilir, sonra hafif masaya bir bez üzerine vurularak gerbic cikarilir. Kiliste satilan plastik kaliplarda ayni sekilde icine hamur konulup düymesine basilarak gerbic disari cikartilir. Bu plastik gerebic kaliplari, daire yasamina gecildikten sonraki icatlar. Tepsiye düzülen gerebicler 175° deki firinda 25 dakika hafif pembe renkte pisirilir ve cikarildiktan 5 dakika sonra üzerleri pudra sekerlenip, sogutularak, saklama kablarina dizilir. Yapmak isteyenlere cok güzel ve uzun süre saklanabilen bir tarif, Afiyet Olsun!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder